Mijn book bucket list

Een poosje geleden kon je er op Facebook niet naast kijken: the book bucket list. Vrienden nodigden elkaar uit om een lijstje te maken met ’10 boeken die je leven hebben beïnvloed en die om de een of andere reden belangrijk voor je zijn.’ Schrijver Frank Pollet trommelde me op om mee te doen en naar zijn fijne voorbeeld maakte ik een lijstje dat net iets meer prijsgaf dan louter titels. Om jullie een inkijkje te geven in mijn leesvoorkeuren, publiceer ik mijn book bucket list graag op deze blog.

‘Wiele wiele stap’ van Miep Diekmann, met tekeningen van The Tjong Khing

Als peuter kende ik de meeste van de versjes uit deze bundel uit mijn hoofd. Ongetwijfeld is mijn liefde voor poëzie toen ontstaan. Heerlijk om te zien dat mijn nichtjes nu ook nog genieten van Diekmanns geweldige versjes.

‘De kinderen van Bolderburen’ van Astrid Lindgren

Als kind heb ik verschillende boeken van Lindgren verslonden, maar ik herinner me De kinderen van Bolderburen als een van haar meest ‘gezellige’ boeken. Een heerlijke mix van herkenbaarheid en een vleugje Zweeds ‘exotisme’. Nergens leek Kerstmis vieren me zo leuk als in de boeken van Lindgren.

‘Oracle Night’ van Paul Auster

Ik las voor het eerst een boek van Auster toen ik 17 was (Maanpaleis) en vanaf dat moment was ik verslaafd aan zijn werk. Oracle Night las ik in één ruk uit. Paul Auster weet als geen ander de magische rol van het toeval in de realiteit weer te geven. In zijn boeken is ook steevast een belangrijke rol weggelegd voor lezen, schrijven en de liefde. En daar gaat het leven om, toch?

‘Verzameld werk’ van Hugues C. Pernath

‘Ik treur niet, geen tederheid trekt mij aan’ was het eerste gedicht dat ik las van Pernath. Pas toen ik een thesis schreef over de Pink Poets, verdiepte ik me in zijn volledige werk. De fascinatie is altijd gebleven. De ene keer is zijn taal stamelend en ondoorgrondelijk, de andere keer goochelt hij met ‘grote woorden’, maar altijd op een manier die je doet herlezen.

‘Een groene bloem’ (trilogie) van Floortje Zwigtman

Drie boeken voor adolescenten die ik als volwassene verslond. Zwigtman is een meesterlijke verteller en sleept je in deze trilogie mee naar het 19de eeuwse Londen en de entourage rond Oscar Wilde. Je weet gewoon dat ze ongelofelijk veel research heeft gedaan voor deze boeken, maar nergens krijg je het gevoel dat ze je overstelpt met ‘historische feitjes’. Je belandt gewoon tussen de personages en hun leven laat je niet meer los.

‘Extremely loud & incredibly close’ van Jonathan Safran Foer

Een boek dat me het ene moment deed lachen en het andere moment deed huilen. Ik werd helemaal ingepalmd door hoofdpersonage Oscar: een bijzonder eigenwijs en intelligent jongetje dat worstelt met zijn verdriet in de nasleep van 9/11.

‘De essays’ van Michel de Montaigne

Eeuwenoud en toch nog altijd actueel. Korte stukken over heel uiteenlopende onderwerpen, die de ene keer stof tot nadenken bieden en de andere keer verstrooiing of troost. Een boek dat je doet inzien dat niets zwart-wit is. Een boek om geregeld opnieuw ter hand te nemen.

‘Wolkenatlas’ van David Mitchel

Alles wat ik tot dusver van Mitchell heb gelezen is weergaloos goed, maar Wolkenatlas was mijn eerste Mitchell-ervaring en dus prijkt dit boek in dit lijstje. Mitchell is de man die alles kan: overtuigend schrijven in uiteenlopende registers, een verhaal zo spannend maken dat je niet kunt stoppen met lezen, je hardop doen lachen, je kippenvel bezorgen, stilistische parels van zinnen creëren … Zucht ;-)

‘Verzamelde gedichten’ van Gerrit Achterberg

Als er één dichter is die weet wat ‘verdichten’ is, dan is het Achterberg wel. Van zijn compacte, vormvaste taalbouwwerkjes gaat niet zelden iets bezwerends uit. Poëzie die blijft intrigeren en die mij aan het schrijven krijgt op momenten dat ik vastloop.

‘La Superba’ van Ilja Leonard Pfeijffer

Een knap gecomponeerde roman die bolstaat van de vlijmscherpe beschrijvingen. Dit boek heeft me onbedaarlijk doen lachen, maar greep ook naar de keel. Rake analyse van onze huidige samenleving en de mensen die erin leven. Actueel en universeel tegelijkertijd, maar vooral ontzettend goed geschreven.

Nog geen reactie → Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.