Deze schelp verdient een kistje — Annie van Gansewinkel & Richard Verschraagen

Annie van Gansewinkel schreef met Deze schelp verdient een kistje een gevoelig en poëtisch verhaal voor kinderen. De ouders van hoofdpersonage Veerle stierven in een ongeluk toen Veerle nog erg klein was en dus groeit het meisje op bij haar opa aan zee.

Veerle kan zich geen leven zonder haar opa indenken, maar opa beseft dat hij Veerle moet leren dat de wereld groter is dan hun plekje aan het strand. Hij toont haar zijn verzameling schelpen die horen bij de bijzondere – soms mooie, maar soms ook verdrietige – momenten in zijn leven en spoort Veerle aan om op zoek te gaan naar schelpen die háár leven betekenis geven. Beetje bij beetje verlegt Veerle haar grenzen…

Ze bukt zich om een spierwit schelpje op te rapen. Zo klein en teer ligt het daar. En toch is het sterk. Zo wil ze zelf graag zijn.

Annie van Gansewinkel

Het verhaal is beeldrijk en zintuiglijk geschreven. Meer dan een realistisch verhaal is het een symbolische en filosofische vertelling over opgroeien en je eigen plek vinden in de wereld. Voor sommige kinderen zal het boek daardoor wat moeilijker te lezen zijn. Op de kaft staat dat dit boek geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ik vermoed dat kinderen die nog een tikje ouder zijn de inhoud en de suggestieve taal beter zullen kunnen waarderen. Voor de jonge lezers mist het misschien een beetje vaart.

Een wereld in beelden

Door de bijzondere tekeningen wint dit boekje nog heel wat aan kracht. Misschien ben ik een ietsepietsie bevooroordeeld doordat illustrator Richard Verschraagen ook de prachtige tekeningen voor mijn boekje Het geheim tussen de boeken maakte, maar geloof me toch maar als ik zeg dat zijn illustraties een hele wereld toevoegen aan het verhaal.

Uit de sobere, maar fijnzinnige lijntekeningen spreekt heel mooi de warme band tussen Veerle en haar opa. Leuk is ook het hondje dat over de pagina’s dartelt. En het is een knappe vondst om Veerle op de tekeningen langzaamaan echt volwassen te laten worden, terwijl dat in het verhaal niet zo expliciet wordt gezegd. De uiterst verzorgde uitgave geeft de tekeningen terecht veel ruimte.

Een mooi cadeau voor jonge lezers die van een vleugje verstilling houden.

Deze schelp verdient een kistje van Annie van Gansewinkel & Richard Verschraagen, De Eenhoorn, 2015, 92 p., 8+

één reactie → Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.