9 x muziek om bij te schrijven

Naar muziek luisteren tijdens het werken zou de creativiteit aanwakkeren en de productiviteit verhogen. Zelf vind ik dat goed gekozen muziek de schrijfuren vooral een stuk aangenamer maakt.

Als ik poëzie schrijf, dan wil ik dat het echt stil is, om de ‘muziek’ in mijn eigen zinnen te kunnen horen. Maar als ik aan proza werk, dan is instrumentale muziek zeer welkom. Ik kies dan graag voor muziek die niet al te sterk op de voorgrond treedt, maar die wel genoeg dynamiek of dramatiek bevat om me voort te stuwen in mijn verhaal. Vaak kom ik bij filmmuziek uit, bij lichte jazz of bij niet al te complexe klassieke muziek.

Soms stel ik als ik aan een nieuw boek begin te schrijven een ‘soundtrack’ samen die ik tijdens het schrijven telkens opnieuw afspeel, zodat ik die muziek helemaal associeer met het boek in kwestie. Op andere momenten kies ik, terwijl ik nip van mijn kop thee, op gevoel een paar geschikte cd’s uit vlak voor ik begin te werken.

Hieronder vind je een lijstje met cd’s die al vaak hebben opgestaan tijdens het schrijven of die ik recent aan mijn ‘schrijffavorieten’ heb toegevoegd. Als je op de link bij elke cd klikt, kun je een stukje beluisteren op youtube. Je vindt er ook de volledige afspeellijst.

Voor wie niet schrijft: ik vind dit ook heerlijke muziek om bij te lezen.
Naar wat luister jij graag tijdens het schrijven, werken of lezen? Ik sta open voor fijne suggesties!

1. J.S. Bach: Goldberg Variations (uitvoering Glenn Gould)
2. Arvo Pärt: Fratres (uitvoering Tasmin Little)
3. Vladimir Martynov, Arvo Pärt, Philip Glass: Silencio (uitvoering Gidon Kremer)
4. Craig Armstrong: Piano Works
5. Max Richter: Soundtrack The Leftovers
6. Hildur Gudnadottir: Without Sinking
7. Iiro Rantala: Lost Heroes
8. Tingvall Trio: Vattensaga
9. Hans Zimmer: Soundtrack Interstellar

8 reacties → Geef jouw reactie

Heel leuk, ga ik zeker eens uitproberen! Zelf kan ik niet goed lezen/ schrijven/ studeren met muziek, helaas. Maar misschien kende ik gewoon nog niet de ideale muziek daarvoor? Een playlist voor in de auto heb ik dan weer wel ;-)

P.S.: Super dat je op de boekenbeurs een workshop geeft, had graag gegaan, maar ben dan helaas niet vrij…

Weer wat muziek om uit te beluisteren… Enkele van je tips ken ik al. Misschien geven volgende suggesties je een schrijfboost: Olafur Arnalds, Illuminine, Philip Glass, Bear’s den, Michael Nyman, Demian Rice. Veel luisterplezier!

@Literasa: ik heb geen rijbewijs, dus een autoplaylist is dan weer iets dat ik moet missen ;-)
@ Sofie: Illuminine en Bear’s den ken ik nog niet; de anderen hebben hier ook al vaak opgestaan, al dan niet als schrijfmuziek. Dank je wel voor de tips! Ik ga zeker eens luisteren.

Leuke playlist! Hildur Gudnadottir zag ik een tijdje geleden in de Handelsbeurs in Gent, maar ik was haar naam helemaal vergeten. Wat fijn om die onverwachts opnieuw tegen te komen :-)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.