Zo maak je kinderen warm voor gedichten

Het is vandaag Gedichtendag, de eerste dag van Poëzieweek. Beslist een nobel initiatief, maar toch ook een beetje triest: die ene dag of week per jaar. Ik kan alleen maar hopen dat het voor veel mensen de start is van een heel jaar, nee een heel léven vol poëzie. En omdat jong geleerd, oud gedaan is, wil ik in de eerste plaats kinderen warm maken om gedichten te lezen.

Kinderen worden vaak gestimuleerd om zelf gedichten te schrijven en dat is prima. Maar wat ik jammer vind, is dat het lezen van poëzie daarbij dikwijls wordt vergeten. En veel lezen zou altijd vooraf moeten gaan aan schrijven, toch?
In een eerdere blogpost schreef ik al waarom het zo belangrijk is om gedichten voor te lezen voor kinderen en ik gaf ook een aantal tips voor dichtbundels. Vandaag vertel ik graag hoe je gedichten op allerlei manieren een plekje kunt geven in het leven van (je) kinderen.

1. Zorg voor een ruim aanbod

Alles begint met een flinke verzameling gedichten. Elk kind is anders en wat het ene kind graag leest, vindt het andere maar niets. Dat is voor gedichten zeker niet anders. Hoe meer verschillende gedichten een kind leert kennen, hoe groter de kans dat het iets vindt waar het van houdt. Als schrijver wil ik jullie uiteraard stimuleren om veel dichtbundels te kopen ;-), maar vul gerust aan met ‘losse’ gedichten. Kom je ergens een leuk kindergedicht tegen? Schrijf het dan over en stop het in een grote doos. Na een poosje heb je een heuse ‘poëziedoos’ met een schat aan gedichten. Vergeet niet om bij elk gedicht de naam van de dichter te schrijven en waar je het gedicht gevonden hebt!
Als je volledige dichtbundels kopieert, schend je het auteursrecht, maar hier en daar een los gedicht kopiëren voor eigen gebruik kan geen kwaad.

2. Vul lege momentjes met een gedicht

De poëziedoos kun je inzetten als het ideale afleidingsmiddel op momenten dat je kinderen even moeten wachten (tot het eten klaar is bijvoorbeeld) of als ze even te druk aan het doen zijn. Laat ze een willekeurig gedicht uit de doos ’trekken’ en hardop voorlezen. Lezen je kinderen nog niet zelf, dan kun jij het gedicht voorlezen. Nog momenten om de doos boven te halen? Voor het slapengaan, vlak voor of na het eten, bij feestjes …

3. Teken & knutsel

Laat je kind een gedicht uitkiezen en gebruiken als inspiratie voor een tekening of knutselwerkje.

4. Verstop briefjes

Schrijf korte gedichten op kleine briefjes en verstop die in de jaszak van je kinderen, onder hun hoofdkussen of in hun lunchbox. Kleine poëtische verrassingen waar ze graag naar op zoek zullen gaan.

5. Schrijf kaartjes & pimp cadeautjes

Is er iemand jarig? Moeten er kerstkaartjes verstuurd worden? Wil je iemand uitnodigen op een feestje? Ga samen met je kinderen op zoek naar een geschikt gedicht om op het kaartje te schrijven. Doorpluis dichtbundels of haal je poëziedoos ondersteboven. Laat vooral je kind(eren) actief lezen en zoeken. Ook cadeautjes kun je opfleuren door er een kaartje met een toepasselijk gedicht aan te hangen. Vergeet ook hier niet om de naam van de dichter bij het gedicht te noteren.

6. Houd gezellige ‘familievoorleessessies’

Op de blog van Amy Mascott las ik een leuk stuk over hoe ze haar gezin aanspoorde om gedichten te lezen. ’s Morgens kreeg iedereen de opdracht om een gedicht uit te zoeken, om het dan ’s avonds voor de hele familie voor te lezen, al dan niet uit het hoofd. Het was vooral belangrijk om het zo goed mogelijk voor te lezen. Amy legde bij ‘de opdracht’ een stapel dichtbundels klaar, zodat iedereen meteen aan de slag kon.

7. Prik een ‘gedicht van de week’ op het prikbord

Kies op een vaste dag van de week het ‘gedicht van de week’ uit. Geef een thema aan je kind(eren) en laat ze een passend gedicht zoeken. Of maak zelf een keuze en hang het gedicht op een prikbord in de woonkamer, op de koelkast of de deur van het toilet, zodat de kinderen het elke week kunnen ontdekken en lezen. Liever langzaam beginnen? Dan kan een gedicht van de maand natuurlijk ook. Wie heel enthousiast is, kan dan weer voor een gedicht van de dag gaan :-)

Heb jij nog leuke ideeën om gedichten een plekje te geven in het leven van kinderen? Deel ze gerust in een reactie!

(de illustratie bij deze blogpost is gemaakt door mijn zus Leen De Pelseneer en komt uit mijn kinderdichtbundel De kast van Stien, uitgegeven bij De Eenhoorn)

3 reacties → Geef jouw reactie

Leuke ideetjes (zelfs om in de klas mee aan de slag te gaan)! De focus ligt inderdaad te weinig op het lezen van poëzie.

Misschien ook stimulerend: koelkastpoëzie. Met magnetische woorden schuiven kan zowel plezierig als poëtisch zijn :-)

Wij lezen heel veel met onze meisjes. Maar poëzie komt maar weinig aan bod.
Met jouw tips kan ik daar de komende weken verandering in brengen.
Ik begin met nummertje 3 en nummertje 7.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.