Er knaagt iets in Siebes buik. Dat is altijd zo als hij bang is. Hij denkt aan de woorden van opa. Zouden ma en pa nog verliefd zijn? Hij hoopt van wel. Dan moeten ze niet uit elkaar. En dan mogen ze wat ruzie maken.

Moniek Vermeulen

Siebe houdt niet van ruzie — Moniek Vermeulen & Leen Van Durme

Boekjes voor beginnende lezers krijgen doorgaans weinig aandacht in de media. Zonde. Want voor bijna alle kinderen zijn deze boekjes de eerste stap in het grote leesavontuur. Ze motiveren de prille lezertjes en dagen hen uit.

Wellicht heerst er bij heel wat mensen het idee dat je met korte zinnetjes en eenvoudige woorden onmogelijk een boeiend verhaal kunt schrijven, maar het tegendeel is waar. In de beperking schuilt het meesterschap, toch?

Emotie en lichtheid

Moniek Vermeulen is een van die schrijvers die tonnen ervaring heeft met het bedenken van fijne, vlot leesbare verhalen voor eerste lezers. Ze is onder andere de schrijfster van de reeks boekjes over Siebe, een jongen die samen met zijn vriendinnetje Mette heel wat herkenbare avonturen beleeft.

Onlangs verscheen het vijfde boekje in de reeks: Siebe houdt niet van ruzie. Net als in de andere Siebe-boekjes belandt de jongen in een situatie die zo uit het leven gegrepen zou kunnen zijn: de ouders van Siebe maken ruzie en hij is bang dat ze zullen gaan scheiden.

Precies hier schuilt Vermeulens sterkte: ze haalt in haar boekjes thema’s aan die aansluiten bij de wereld van jonge kinderen, maar die soms wat moeilijk bespreekbaar zijn voor hen. Ze doet dit steevast met aandacht voor emoties, maar ook met de nodige lichtheid. Want natuurlijk bedenken Siebe en Mette een plannetje om de ruzie tussen Siebes ouders te stoppen.

Levendige prenten

Leen Van Durme maakte weer speelse, sfeervolle illustraties voor dit nieuwe Siebe-deel. Haar tekeningen zijn sober, maar de mooie kleurcombinaties en vloeiende figuren brengen het verhaal tot leven. In de illustraties schuilt dezelfde combinatie van lichtheid en emotie als in het verhaal. Tekst en beeld komen dus prima samen in dit boekje, waar beginnende lezertjes van zes à zeven jaar ongetwijfeld plezier aan zullen beleven.

Siebe houdt niet van ruzie van Moniek Vermeulen & Leen Van Durme, De Eenhoorn, 2016, 32 p.

4 reacties → Geef jouw reactie

Klinkt interessant! Ik heb eigenlijk nooit een goed idee van wat beginnende lezertjes aankunnen. Ik ga deze zeker onthouden voor als iemand me nog eens een tip vraagt ;-)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.