Test je Shakespeare-kennis!

Dit jaar herdenken we dat Shakespeare 400 jaar geleden stierf. Nog altijd dragen tal van schrijvers en theatermakers hem op handen. En je mag mij daar gerust bij rekenen. Want wat een zinnen kon die man schrijven! De huidige Engelse taal zou trouwens niet zijn wat ze is zonder tal van woorden en uitdrukkingen die ze aan Shakespeare heeft ontleend.

Ik laat me in ieder geval graag inspireren door zijn idioom. Enkele jaren geleden schreef ik de gedichtencyclus Nachtvorst over Queen Elisabeth I. In het vijfde gedicht uit die reeks – waarin Elisabeth haar nicht Mary, Queen of Scots, laat executeren – citeer ik Shakespeare. Wie weet (zonder de hulp van Google! ;-) ) uit welke tragedie de openingsregel van dit gedicht komt? Een tip: de beroemde woorden ‘A horse, a horse! My kingdom for a horse!’ komen uit hetzelfde stuk.

 

Nachtvorst V

Is there a murderer here? No. Yes, I am.
Ik heb mijn nicht gedood. Mijn pen beval
een bijl die bot maar onafwendbaar trof.

Een Queen zeeg door mijn vingers neer.
En toch ben ik haar prooi, want kleur zweemt
almaar meer naar blauw, ik zie schaduwen

van schaduwen en of ik schrijd of ren, altijd
zit haar hondje (puppy-ogen, pluchen vacht)
me hijgend op de hielen.

 

De volledige cyclus verscheen in Het liegend konijn (2013-1) en zal ooit (don’t ask me when :-) ) in een volgende dichtbundel verschijnen.

Ook in mijn youngadultroman Is liefde lastig? schuilt er trouwens een dosis Shakespeare-liefde. Een belangrijke scène speelt zich af tijdens een opvoering van Othello, ook zo’n fantastisch stuk!

4 reacties → Geef jouw reactie

Deze zomer plannen we een trip naar ‘Shakespeare-land’… ;-) De man (en zijn woorden) vieren, staat in drukletters in onze planning. De opvoering van The Tempest in Globe Theatre enkele jaren geleden blijft mijn persoonlijke topper, maar misschien word ik deze zomer wel helemaal ingepakt door: https://www.creationtheatre.co.uk/shows/shows Een tip van en voor liefhebbers… :-)
Groet, Sofie
PS: Misschien is dit jaar wel hét jaar om van die poëziebundel werk te maken? ;-)

Wat fijn, Sofie! En dank je wel voor de tip! Ik krijg ook al zin om m’n koffers te pakken ;-)
Dichtbundel: mja, het zou moeten… :-) Maar ik wil altijd zoveel dingen tegelijkertijd doen :( Misschien moet ik al eens beginnen met het bannen van het concept ‘lazy sunday’ ;-)

Interessant en origineel gedicht! Ik ben niet zo’n kenner, maar ik zal er ‘Is liefde lastig’ eens op nalezen ;-)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.