Ik schrijf, dus ik ben

In juli nam ik drie weken vakantie. Dat wil zeggen dat ik mijn halftijdse ‘vaste’ job drie weken niet hoefde uit te oefenen. We hadden – op wat kleine uitstapjes na – geen reisplannen, dus ik moest me buigen over een groot dilemma: zou ik de grote hoeveelheid extra tijd gebruiken om te schrijven of zou ik écht vakantie nemen?

Ik was moe, ik voelde me een beetje opgedraaid, ik had nood aan 100 procent rust. En dus viel de beslissing: ik zou niet schrijven. Want hoe leuk ook, schrijven is werken. En zo nu en dan moet die werkknop simpelweg worden uitgedraaid.

Ha, zalig niets doen! Veel tijd om te lezen, te experimenteren in de keuken, te spelen met mijn nichtje, terrasjes te doen met mijn vriend, boekhandels te bezoeken, te mijmeren, te luieren … Vakantie zoals vakantie moet zijn.

Veel tijd hebben, niet op reis gaan en niet schrijven: dat is onverzoenbaar.

En toch. Ik voelde me onrustig. Ik had het gevoel dat er wat ontbrak. Ik dacht aan verhaallijnen en dichtregels. In de derde week belandde ik aan mijn computer. Ik werkte vurig de plots voor twee leesboekjes uit. Wat deed dat deugd! ’s Avonds genoot ik veel intenser van het etentje op een schaduwrijk terras. De onrust was weg.

Veel tijd hebben, niet op reis gaan en niet schrijven: dat is onverzoenbaar. Ik schrijf, dus ik ben, dacht ik. Of nee, ik dacht nog veel meer. Ik dacht min of meer een manifestje bij elkaar.

Ik schrijf, dus ik ben …

• onrustig als ik een hele tijd niet schrijf.
• altijd nieuwsgierig.
• meestal een twijfelaar.
• vaak een schrapper.

• altijd op zoek naar een manier om dat wat ik niet gezegd krijg toch in woorden te vatten.
• soms urenlang (dagenlang, wekenlang, maandenlang) op zoek naar de juiste formulering.
• bovenmatig gefascineerd door de mogelijkheden van taal.
• een kommaneuker (ja, elk woord en elke punt moeten op de juiste plaats staan!).
• vatbaar voor de muzikaliteit van zinnen.

• graag alleen met pen en papier (nu ja, een computer of tablet mag ook).
• soms graag tussen anderen (zodat ik hen kan observeren).
• vaak in het gezelschap van mijn personages (gelukkig kunnen anderen dat niet zien).
• nooit op stap zonder notitieschriftje en pen (of in het geval ik het schriftje toch vergeet: uitermate handig in het bedenken van alternatieven: de achterkant van kassabonnetjes, de lege vakjes in mijn agenda … )

• aandachtig voor alles (groot of klein) wat er om me heen gebeurt.
• bijzonder geïnteresseerd in het doen en laten van mensen.
• niet te vertrouwen (al wat je vertelt, kan opduiken in een verhaal, weet je wel).
• geboeid door de passies van anderen.
• soms zo diep in gedachten verzonken dat ik niet hoor wat iemand zegt of vraagt.

• weleens lui (omdat nieuwe ideeën pas echt beginnen te borrelen als je even ‘niets’ doet).
• bang voor het witte blad (daarom werk ik altijd een plan uit vóór ik mezelf met dat witte blad confronteer).
• af en toe hulpeloos zonder naslagwerken en het wereldwijde web.

• ietwat op mijn hoede in een huis zonder boeken.
• een hongerige lezer.
• verrukt als ik lees welke prachtige zinnen andere auteurs uit hun pen toveren.
• soms stiekem een ietsepietsie jaloers als ik lees welke prachtige zinnen andere auteurs uit hun pen toveren.
• heel af en toe ontmoedigd als ik lees welke prachtige zinnen andere auteurs uit hun pen toveren.
• me er wel degelijk van bewust dat schrijven niets met toveren te maken heeft en het simpelweg een kwestie van keihard werken is.

• altijd razend benieuwd naar de beelden die illustratoren voor mijn kinderboeken creëren.
• oeverloos gelukkig als de postbode aanbelt met een doos vol exemplaren van mijn nieuwste publicatie.
• 10 minuten nadat de postbode heeft aangebeld alweer aan het piekeren over het volgende boek dat maar niet wil vlotten.

• ondanks alle twijfels de trotse ‘mama’ van een flinke stapel boeken en dichtbundels.
• dankbaar dat er lezers zijn die mijn boeken lezen.
• nog dankbaarder dat er lezers zijn die mijn boeken lezen en er lekker enthousiast over zijn!

Nog geen reactie → Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.