Wat ik las in 2016

In 2016 ging ik voor het eerst een Reading challenge aan op Goodreads. Ik nam me voor om 25 boeken te lezen en dat lukte net. Eigenlijk vind ik het totaal onbelangrijk hoeveel boeken ik precies lees op een jaar. Ik wil vooral geregeld en het liefst zo veel mogelijk genieten van een goed boek. Daar draait het om, wat mij betreft. Niet om de cijfertjes.

Waarom dan toch zo’n uitdaging?

Omdat ik ondanks al mijn leeshonger af en toe een duwtje nodig heb. Als kind verslond ik boek na boek na boek. Die tijd is helaas al een poosje voorbij. In het beste geval ben ik ’s avonds nog in de weer met een blogpost of een boek waaraan ik werk. Maar vaak laat ik me na een lange werkdag verleiden tot een serie op tv of ik hang met mijn iPad op de bank en lummel wat rond op Pinterest of andere sociale media. Omdat ik soms denk dat dat meer ontspanning biedt dan een boek. Maar niets is minder waar. En dus komt zo’n reading challenge goed van pas om me eraan te herinneren dat ik moet lezen. Nee, dat ik wíl lezen.

Het lijstje

Ik las dus 25 boeken in 2016. Dat is niet ontzettend veel als ik kijk naar de lijstjes van andere boekenfreaks. Zeker niet als je weet dat ik ook dunne prentenboeken meetel :-) Maar zoals ik al zei: het draait niet om de cijfertjes. Van een aantal boeken genoot ik met volle teugen en mijn leeshonger werd flink aangewakkerd. Dat is genoeg, toch?

Benieuwd naar wat ik las? Hieronder som ik alle boeken op, netjes gerangschikt per genre. Op Goodreads deel ik weleens sterretjes uit. Die zeggen iets over mijn waardering, maar lang niet alles. Over sommige boeken schreef ik een boekentip. Die vind je door op de titel van het boek te klikken. Bij de meeste boeken bleef het echter bij een voornemen om een boekentip te schrijven … In 2017 probeer ik daar meer werk van te maken :-)

Romans voor volwassenen
The chimes – Anna Smaill
Portret van een onbekend meisje – Aleksandr Skorobogatov
Roosevelt – Gie Bogaert
Malva – Hagar Peeters
Witte warmte – Dimitri Casteleyn
Een soort van liefde – Alicja Geschinska
Sisterland – Curtis Sittenfeld
Lieve – Ronald Giphart
Vissen hebben geen voeten – Jón Kalman Stefánsson

Non-fictie voor volwassenen
Write – The Guardian
Olijven moet je leren lezen – Ellen Deckwitz
Hoog sensitieve personen – Elaine N. Aron
Het brein in je buik – Justin Sonnenburg

Poëzie voor volwassenen
Idyllen – Ilja Leonard Pfeijffer
Slordig met geluk – Menno Wigman
Bianca Blues – David Troch

Young adult
The sky is everywhere – Jandy Nelson
I’ll give you the sun – Jandy Nelson
De zee zien – Koos Meinderts
Hoe verliefd mag je zijn? – Katarina von Bredow

Kinderboeken
Eentje is anders – Britta Teckentrup
Ik mis je, mams! – Frank Pollet en Moniek Vermeulen
Niets liever dan jij – Erik Van Os en Elle Van Lieshout
Ben je bang in het bos, Grote Wolf? – Jan De Kinder
Ontdekkingsreizigers hoeven niet ver te gaan – Inge Misschaert en Richard Verschraagen

Nog een kleine toevoeging: ik las heel wat ‘losse’ gedichten in bundels en tijdschriften, maar omdat het hier om volledige boeken gaat, telde ik enkel de dichtbundels die ik in één keer als geheel las. Daarnaast las ik ook heel wat prentenboeken voor aan mijn nichtje: verhalen die ik al eerder had gelezen of waarvan ik de titels niet onthield.

En nu: op naar een nieuwe challenge! Wat ik lees in 2017 ontdek je op mijn Goodreads-pagina.

4 reacties → Geef jouw reactie

Je kan terugblikken op een mooi leesjaar! Niet de kwantiteit maar de kwaliteit telt en dat heb je met deze blog post mooi verwoord :)

De Zee Zien is één van de mooiste boeken die ik afgelopen jaar las! Wat een heerlijk gevarieerd leesjaar heb je trouwens achter de rug :)

Dankzij Roosevelt van Bogaert leerde ik je blog kennen. Ik las het in het kader van de Verbeelding Book Challenge (check mijn blog of Google) en was aangenaam verrast. Er komt trouwens een nieuwe editie van de Verbeelding Book Challenge, echt een aanrader! Veel leesplezier ook in 2017!

@Marcia: ja, ik vind het heerlijk om af te wisselen tussen verschillende genres. Alleen heel moeilijk om alles gelezen te krijgen wat ik interessant vind :-)

@Gerhilde: de Verbeelding Book Challenge is een fijn initiatief. Ik heb al vaak getwijfeld of ik zou meedoen, maar ik denk dat ik toch liever iets ‘vrijer’ lees. Wel leuk dat je zo bij mijn blog terechtkwam :-)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.