Do Breathe — Michael Townsend Williams

Toen ik afgelopen winter rondstruinde in boekhandel Foyles in Londen ontdekte ik de fijne reeks boekjes van The Do Book Company. Deze handzame boekjes, sober maar stijlvol vormgegeven, willen de lezer aanzetten om iets te doen. En dat ‘iets’ mag je best ruim interpreteren, zoals uit een willekeurige greep titels blijkt: Do Story (over hoe je verhaal vertellen zodat iedereen luistert), Do Lead (over inspirerend leiderschap), Do Birth (over, jawel, kinderen baren), Do Sourdough (over zuurdesembrood bakken) en Do Beekeeping (over gelukkige bijen houden).

Do Breathe is een van de boekjes die met mij mee naar huis mochten. Calm your mind. Find focus. Get stuff done. luidt de ondertitel. Het boekje bleef na onze verhuis heel lang verstopt in een doos, maar kwam onlangs weer boven. Precies op het juiste moment. Want die drie zinnen uit de ondertitel vatten precies waar het bij mij al weken misliep. Ik wilde doorwerken aan een nieuw schrijfproject, maar het lukte me maar niet om me te concentreren.

[W]hen you focus on something, make sure it's the right thing. You don't want to climb a ladder only to find it's leaning against the wrong building.

Michael Townsend Williams

Voor Michael Townsend Williams begint alles met een goede ademhaling. Zweverig? Nee hoor, de auteur staat met beide voeten op de grond en geeft praktische tips om kalmer, aandachtiger en productiever te leven en werken. Ik probeerde al met plezier enkele mindfulness-oefeningen uit.

De auteur raadt bijvoorbeeld aan om tijdens een vertrouwde wandeling een kleur in gedachten te houden en alles wat die kleur heeft te bekijken zonder er verdere gedachten aan te koppelen. Eenvoudig, maar effectief. Want terwijl ik doorgaans wandel met een hoofd vol malende gedachten, kon ik nu rustig kijken. Verrassend trouwens wat je allemaal ziet als je écht kijkt. De hond in het park had een blauwe halsband, terwijl zijn baasje een blauw zakje voor een kakje vasthield. Een blauw waterflesje naast een vuilnisbak, een blauw naambordje, blauwe schoenen, blauwe fietstassen, blauwe bloemen, een blauwe step en blauwe gevel. Zoveel dingen die ik elke dag voorbijliep zonder ze bewust te zien.

Het meest relevant voor mijn schrijfwerk vond ik de hoofdstukjes over ‘Focus’ en ‘Flow’. Dankzij Williams’ advies en tips ben ik in ieder geval weer helemaal gemotiveerd om er volop tegenaan te gaan.

Leuk extraatje: de schrijver werkte mee aan de (gratis) app ‘Breathe Sync’, die je helpt om goed te ademen. Hebben we dan echt voor álles een app nodig? Nope. Maar geloof me: deze is leuk én nuttig :-)

Do Breathe van Michael Townsend Williams, The Do Book Company, 2015, 126 p.

één reactie → Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.