The hate u give — Angie Thomas

De Amerikaanse Angie Thomas debuteerde met deze young adult-roman in 2017, maar hij is – jammer genoeg sinds onder andere de moord op George Floyd – weer brandend actueel. Of je nu een tiener of een volwassene bent, The Hate U Give (THUG) is een must read als je meer inzicht wilt krijgen in racisme en wit privilege én als je gewoon een steengoede roman wilt lezen.

Twee werelden

Het leven van hoofdpersonage Starr speelt zich af in twee werelden: enerzijds in de arme, zwarte wijk waar ze woont; anderzijds in haar elitaire middelbare school, waar ze een van de weinige zwarte leerlingen is. Ze probeert die twee werelden zo veel mogelijk gescheiden te houden, maar dat wordt almaar moeilijker nadat haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door de politie en zij de enige getuige is.

Aanvankelijk probeert Starr stil te houden dat ze erbij was toen Khalil werd vermoord. Omwille van haar eigen veiligheid, maar ook omdat ze op haar witte school niet de stempel girl from the hood wil krijgen. Maar hoe langer hoe meer beseft Starr dat ze niet kan en mag zwijgen. Ze wil gerechtigheid voor Khalil.

Sometimes you can do everything right and things will still go wrong. The key is to never stop doing right.

Angie Thomas

Van vlees en bloed

Angie Thomas vat de roller coaster waarin Starr terechtkomt in een razend spannend, ontroerend en beklijvend verhaal. Je worstelt mee met alle vragen en twijfels die in Starrs hoofd opduiken. Toch is ook de humor nooit ver weg. Deze jeugdroman gaat trouwens lang niet alleen over racisme, maar ook over vriendschap, verliefdheid en familierelaties.

Wat het boek vooral ijzersterk maakt, is dat Thomas personages van vlees en bloed neerzet. Je hebt geregeld het gevoel dat je bij Starr, haar ouders, haar broers en haar oom mee aan de tafel zit. De liefde die deze familieleden voor elkaar voelen is zo tastbaar, dat ik er verschillende keren vochtige ogen van kreeg. Daarnaast is het knap hoe Thomas de racismeproblematiek vanuit verschillende hoeken belicht. Dit is beslist geen eenzijdig verhaaltje. Het laat je stilstaan en nadenken. Over hoe sterk vooroordelen zijn ingebakken, bijvoorbeeld.

Lezen!

Ik hoop dat dit een boek is dat op vele middelbare scholen gelezen wordt. Maar ik kan ook geen enkele reden verzinnen waarom je het als volwassene niet zou lezen. Het is uiterst relevant.

In 2018 werd het boek verfilmd, met Amandla Stenberg in de hoofdrol. Het boek dat je hier ziet is de movie edition. Het oorspronkelijk boek had een andere cover. Zag iemand de film trouwens al?

Het boek verscheen in het Nederlands onder dezelfde titel in een vertaling van Jasper Mutsaers.

The hate u give van Angie Thomas, Walker books, 2017/2018, 480 p.

Nog geen reactie → Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.