Ik weet niet of andere mensen dat ook hebben, maar soms voelt het alsof er iets bijt in mijn keel, iets wat vasthoudt en niet meer los wil laten.

Griet Op de Beeck

Kom hier dat ik u kus — Griet Op de Beeck

Deze tweede roman van Griet Op de Beeck kent een groot succes. En terecht. Haar eersteling, Vele hemels boven de zevende, las ik ook al graag, maar met Kom hier dat ik u kus overtuigt de schrijfster toch nog net een tikje meer. Dat heeft volgens mij alles te maken met de levensechtheid van haar personages.

Het boek volgt hoofdpersonage Mona in drie delen: als ze 9, 25 en 35 is. Gewoon het leven van een meisje dat opgroeit tot een jonge vrouw, zou je denken, maar Op de Beeck illustreert net hoeveel tragiek er schuilt in al dat ‘gewone leven’. Met straffe dialogen, trefzekere taal en veel aandacht voor de (vaak verborgen) emoties van haar personages toont ze hoe moeilijk mensen communiceren, hoe graag ze willen liefhebben en geliefd willen zijn en hoe grandioos ze daarin mislukken.

Kom hier dat ik u kus is een ontroerende roman over een gehavend gezin, over eenzaamheid en onzekerheid, maar ook over vleugjes hoop en liefde. Een pageturner én een tranentrekker, maar dan van de meest ingenieuze soort.

Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck, Prometheus, 2014, 382 p.

Nog geen reactie → Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.