De mooiste dichtbundels voor jonge kinderen

In mijn vorige blogpost probeerde ik jullie warm te maken om poëzie voor te lezen aan kinderen. Wie niet goed weet met welke dichtbundels te beginnen, vindt in dit lijstje vast wat inspiratie. Maar ga ook zelf op zoek in de bieb en de boekhandel. Elk kind is anders en wat bij het ene kind werkt, heeft bij het andere misschien geen succes. Ook de leeftijdsaanduiding op dichtbundels is heel relatief. Probeer dus allerlei soorten gedichten uit en ervaar wat jouw kind het leukste vindt. Heb je zelf nog tips voor fijne dichtbundels? Deel ze dan gerust in een reactie!

Stappe stappe step (Miep Diekmann)

Met de heerlijke peuterversjes van Miep Diekmann groeide ik zelf op als kind, maar ze werken nog altijd verduiveld goed. Over heel herkenbare situaties en met een flinke dosis humor. IJzersterk geïllustreerd door Thé Tjong-Khing. Naar de meeste dichtbundels van Diekmann zul je op zoek moeten in een boekhandel met tweedehandsboeken, maar van Stappe stappe step verscheen vorig jaar een nieuwe versie, met voor het eerst tekeningen in kleur. (2+)

Jij bent de liefste (Hans & Monique Hagen)

Hans en Monique Hagen schreven samen al een hele reeks poëzieprentenboeken, telkens met werk van vermaarde illustratoren. Jij bent de liefste is niet hun meest recente boek, maar het blijft wel mijn favoriet. Het is trouwens een internationale bestseller. Erg ‘lieve’ gedichten voor kleuters met tal van talige verrassingen. Dromerig geïllustreerd door Marit Törnqvist. (3+)

Superguppie is alles (Edward van de Vendel)

Eerst verschenen er vier losse dichtbundels over Superguppie, maar nu staan alle superguppiegedichten die Edward van de Vendel schreef verzameld in dit boek. Gedichten die je doen stilstaan bij het bijzondere van alledaagse dingen en die bol staan van het taalplezier. De tekeningen van Fleur van der Weel maken er een pareltje van. (5+)

Als de bomen straks gaan rijden (Frank Adam)

Een lijvige bundel met grappige, soms wat absurde gedichten die lekker vloeien en rijmen. Ze lenen zich goed tot expressief voorlezen. Milja Praagman maakte er fantasierijke en vertederende illustraties bij. (5+)

Ik word een boterbloem (Riet Wille)

Riet Wille schrijft gedichten voor kinderen die leren lezen. Dit boek groeit van AVI 1 tot AVI 7; beetje bij beetje wordt de poëzie wat moeilijker. De gedichten vol taalspel stimuleren de leesvaardigheid én het leesplezier. De grappige, kleurrijke tekeningen van Kristien Aertssen maken het lezen extra leuk. (6+)

Zelf schreef ik voor kinderen vanaf 4 jaar De kast van Stien: een dichtbundel die is opgebouwd rond de favoriete spullen van Stien en die ook gebruikt kan worden als een geheugenspelletje.

Nog geen reactie → Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.