Liefde is geen keuze. Liefde is een kans. Het staat in een van de bladen op de leestafel in mijn wachtkamer. Pas als je een kans laat liggen, is ze een keuze.

Gie Bogaert

Roosevelt — Gie Bogaert

Jarenlang kwam ik haast dagelijks op de Franklin Rooseveltplaats in Antwerpen. Toen ik nog in de humaniora zat, wachtte ik er minutenlang op bussen en trams. Later, als student aan de universiteit, verbleef ik in een studio die quasi uitkeek op het plein. En nog later sprak ik weleens af in Brasserie Gustav. Ik ken het plein dus donders goed. Maar toch stond ik zelden stil bij de verhalen van de zeer verscheiden mensen die dit plein bewandelen. Gie Bogaert deed dat wél en gaf de Franklin Rooseveltplaats de hoofdrol in zijn korte, maar meeslepende roman Roosevelt.

Kort en krachtig

Ultrakorte hoofdstukken geven een inkijk in het hoofd van een tiental personages die allemaal op dezelfde hete zomerdag op de Rooseveltplaats verblijven of er passeren. Een van die ‘personages’ is het plein zelf, kortweg Franklin. Hij mijmert over zijn geschiedenis en observeert nauwlettend wie er zijn ‘lijf’ betreedt: een trambestuurder, een zwerver, een hoertje, een paar hotelgasten, een professor en een ober bijvoorbeeld.

Beetje bij beetje ontspinnen zich de – veelal tragische – verhalen van deze mensen. Het is bijzonder knap hoe Gie Bogaert erin slaagt om zoveel emotie in dit boek van relatief beperkte omvang te vatten en je als lezer echt te laten meeleven met de beslommeringen van zijn personages. Bovendien houdt hij er ook flink de spanning in door slechts mondjesmaat informatie prijs te geven.

Meester van de observatie

De taal van Bogaert is eenvoudig en tegelijkertijd zintuiglijk. Er staat geen woord te veel en geen woord te weinig. Bogaert is een meester van de observatie en brengt het plein tot leven dankzij een keur aan details, zonder dat het een overkill wordt. Het beeldrijke prozagedicht dat bovenaan de bladspiegel van pagina tot pagina loopt, is een mooi extraatje.

Roosevelt is een feest van herkenning voor wie vertrouwd is met het plein, maar ook voor wie nog nooit een voet op de Rooseveltplaats heeft gezet, is dit boek beslist een aanrader. Om in één ruk uit te lezen, op een hete zomerdag.

[PS: niet elk boek dat ik lees, belandt als boekentip op mijn blog. Benieuwd naar wat ik nog lees? Volg me dan op Goodreads.]

Roosevelt van Gie Bogaert, De Bezige Bij, 2016, 206 p.

3 reacties → Geef jouw reactie

Ik zoek nog een boek dat zich in Antwerpen afspeelt voor de Verbeelding Book Challenge. Iemand anders gaf het al als mogelijkheid, maar ze had het zelf nog niet gelezen. Dank voor de review! :-)

Graag gedaan, Sarah en Gerhilde!
@Gerhilde: dit boek is natuurlijk ideaal als ‘boek dat zich in Antwerpen afspeelt’! Als je ook weleens graag young adult leest, kan ik mijn eigen boek ‘Is liefde lastig?’ tippen ;-) Dat speelt zich ook helemaal in Antwerpen af. Sorry voor de reclame ?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.