Bijzondere boekhandel #5: Scheltema, Amsterdam

Hoezeer kleine boekhandels me ook kunnen charmeren en verrassen met hun aanbod, ik moet bekennen dat ik een zwak heb voor boekhandels die meerdere verdiepingen tellen. Hoe meer boeken, hoe meer vreugd, zoiets (al weet ik natuurlijk maar al te best dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit :-).

Toen we een dagje in Amsterdam waren kon ik de vijf verdiepingen tellende boekhandel Scheltema dus beslist niet overslaan. Ergens had ik immers gelezen dat Scheltema het Amsterdamse antwoord is op de Londense Foyles – tot dusver mijn allerfavorietste boekhandel.

Op zoek

Scheltema werd opgericht in 1853 en is – na tal van overnames – sinds 2014 weer een zelfstandige boekhandel. Van de lange geschiedenis bespeur je weinig in de huidige winkel, want alles ziet er spiksplinternieuw uit. De boekhandel is lekker ruim en het aanbod groot. Kinder- en jeugdboeken, romans, poëzie, Engelstalige fictie, kookboeken, gezondheid, filosofie … alles wat me boeit, heeft netjes een eigen afdeling.

Op de kinderboekenafdeling kon ik het natuurlijk niet laten om even op zoek te gaan naar eigen werk. En ja hoor, Lam en Loebas, kleine koks stond in het rek!

Scheltema Lam en Loebas

Voor een hapje en een drankje kun je terecht in de Vascobelo V-bar die een plekje heeft in de boekhandel. Snuffelen tussen boeken en een kop thee drinken is dan ook de perfecte combinatie, wat mij betreft.

De vergelijkende test

Is Scheltema écht de Amsterdamse Foyles? Hm nee, helaas niet helemaal. Deze boekhandel is beslist heel uitgebreid en mooi, maar ik mis toch enigszins de sfeer van authentieke boekenliefde. Wie weet waren we er gewoon op een te rustig moment; de vele zithoekjes waren zo goed als leeg. Terwijl Foyles bij ons laatste bezoek gonsde en bruiste van gretige lezers.

Scheltema Amsterdam

Hoe dan ook, Scheltema blijft beslist het bezoeken waard én heeft een groot pluspunt ten opzichte van Foyles: ze hebben er veel boeken van Nederlandse en Vlaamse schrijvers ;-)

Nog geen reactie → Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.