Dan gaan we
met het vliegtuig.
Dat gaat lekker vlug.
Papa spreidt zijn armen.
Ik klim op zijn rug.

Erik van Os & Elle van Lieshout

Niets liever dan jij — Erik van Os & Elle van Lieshout, Marije Tolman

Bij uitgeverij Querido verschenen al verschillende mooie poëzieprentenboeken voor jonge kinderen. Onlangs voegden schrijvers Erik van Os & Elle van Lieshout en illustratrice Marije Tolman daar een fijn exemplaar aan toe.

Niets liever dan jij bevat een verzameling eenvoudige gedichten voor kinderen vanaf drie à vier jaar. Het is niet gemakkelijk om voor die leeftijd poëzie te schrijven die toegankelijk is, maar toch meer te bieden heeft dan louter wat zinnen op rijm. Maar Van Os en Van Lieshout doen dat goed. Hun gedichten zijn gecomprimeerde verhaaltjes met een lekker ritme, een vleugje verwondering en nu en dan een verrassende wending.

Ze leven zich bovendien prima in in de gedachtegang en gevoelens van hun lezertjes. ‘Een kruimeltje verdriet’ gaat bijvoorbeeld over een kind dat het zo jammer vindt dat er op café geen koekje is bij het appelsap, terwijl mama en papa wél een koekje krijgen bij de koffie of thee. ‘In de speeltuin’ zal kinderen ongetwijfeld doen lachen, omdat oma en kind van rol wisselen: oma speelt erop los, terwijl haar kleinkind rustig toekijkt.

Marije Tolman koos ervoor om de gedichten te illustreren met figuren van dieren in plaats van mensen. De doelgroep zal dat beslist appreciëren. Vaak voegen de dieren immers een vleugje humor toe.

Niets liever dan jij is een kleurrijk prentenboek dat kleuters ongedwongen van poëzie laat proeven.

Niets liever dan jij van Erik van Os & Elle van Lieshout, Marije Tolman, Querido, 2016, 48 p., 3+

één reactie → Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.