3 tools die ik niet kan missen bij het schrijven

Schrijven is een eenzame bezigheid. Ook al word je ondersteund door uitgevers en redacteurs, krijg je bemoedigende schouderklopjes van collega-auteurs en feedback van meelezers, tijdens het echte schrijven sta je er toch alleen voor.

Gelukkig bestaan er een aantal hulpmiddelen die je het gevoel geven dat je een flinke duw in de rug krijgt. Hulpmiddelen waaraan andere mensen uren en uren werk hebben besteed. Hulpmiddelen die het leven van een schrijver verlichten. Yep, ze bestaan!

Ik stel graag mijn drie favoriete tools aan je voor. Zal ik meteen beginnen met mijn topfavoriet? Goh, nee, die houd ik toch maar voor het laatst :-)

1. Woordenboeken allerlei

Ik zong al eens eerder de lof van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal. Zowel de papieren als de digitale versie gebruik ik gretig tijdens het schrijven. Maar er is nog zoveel meer dan de Dikke van Dale. Een synoniemenwoordenboek en een rijmwoordenboek vind ik al net zo onmisbaar. Geen zin om dure boeken in huis te halen? Het internet helpt je een heel eind op weg. Op de website van Van Dale vind je een (beperkt) gratis woordenboek en een rijmwoordenboek. Synoniemen.net geeft je dan weer in een handomdraai een rijtje synoniemen.

Waarom al deze woordenboeken broodnodig zijn tijdens het schrijven? Omdat het soms niet in je eentje lukt om precies dat ene woord te vinden.

2. Namenwebsites

Eh wat? Wel, websites die de meeste (zeg maar ‘normale’) mensen gebruiken om te zoeken naar een geschikte naam voor hun dochter of zoon. Aangezien ik geen kinderen heb en al evenmin plannen om ze te maken, bezoek ik die sites duidelijk met een ander doel. Personages! Wie fictie schrijft, heeft algauw tientallen voornamen nodig. Om een naam te vinden die precies bij mijn personage past, doe ik alweer een beroep op de kennis van anderen.

De voornamentool van Kind en Gezin is bijzonder handig als je op zoek bent naar populaire (of net originele) voornamen in een bepaalde periode. Behind The Name gebruik ik dan weer om de betekenis van voornamen te achterhalen.

3. Scrivener

Last, but (zo ongelofelijk) not least! Scrivener is software voor schrijvers. Is Word dat ook niet? hoor ik je denken. Bijlange niet. Software spéciaal voor schrijvers. Software die ervoor zorgt dat je je verhaal kunt structuren als de beste; die je fichekaartjes met scènes laat schikken op een prikbord; die je de mogelijkheid geeft om twee tekstversies naast elkaar te zetten; die een ‘full screen‘-modus heeft, zodat je al wat je afleidt op je computer in een klik wegtovert; die álles wat met je boek te maken heeft bundelt in één document. Dat is Scrivener. En nog zoveel meer.

Je moet dit programma zelf ontdekken om te ervaren hoe het je leven als schrijver een stuk aangenamer maakt. Ik heb voor alle duidelijkheid geen aandelen in Scrivener :-) Ik ben gewoon al jarenlang een enthousiaste gebruiker.

Sinds kort is er een Scrivener-versie voor iOS, waardoor je het ook op je iPad en iPhone kunt gebruiken. Een snelle inval noteren op je telefoon, of een personage uitwerken op je tablet tijdens een treinreis … het is allemaal mogelijk! En dankzij Dropbox wordt je document op al je media gesynchroniseerd.

Omdat ik stilaan aan een nieuw groot schrijfproject ga beginnen, komt deze uitbreiding van Scrivener voor mij als geroepen. Nu heb ik ‘mijn boek’ immers altijd op zak.

O ja, voor wie het zich afvraagt: Scrivener is in verhouding tot wat je ermee kunt zeer betaalbaar.

Heb jij ook favoriete hulpmiddelen om het schrijven te verlichten? Ik lees er graag over!

 

Nog geen reactie → Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.