Oma zingt een sprookje.
Ze gelooft er zelf in

dat opa vroeger koning was
en zij zijn koningin.

Erik van Os

Dichter: een tijdschrift vol poëzie voor kinderen

De aandacht voor gedichten voor kinderen lijkt de laatste tijd toe te nemen. Iets wat ik volop toejuich! Onlangs werd nog de Gouden Poëziemedaille voor de beste kinderdichtbundel uitgereikt aan Bette Westera en naar aanleiding daarvan verscheen een uitgebreid artikel over kinderpoëzie in Poëziekrant. En nu is er Dichter.

4 x per jaar poëzieplezier

Plint – bekend van posters, kussenslopen en andere voorwerpen met gedichten erop – is van start gegaan met een gloednieuw tijdschrift vol gedichten voor ‘kinderen’ van 6 tot 106 jaar. Dichter verschijnt vier keer per jaar en bundelt telkens nieuwe gedichten over een bepaald thema. Het eerste, zonet verschenen, nummer heet ‘Voor altijd jong’ en heeft als thema oma’s en opa’s. Er werkten een twintigtal dichters aan mee, o.a. Hans Hagen, Johanna Kruit, Joke van Leeuwen, Erik van Os en Riet Wille. Elke editie van Dichter wordt door een ander jong illustratietalent van tekeningen voorzien. Voor dit eerste nummer maakte Eline Rijnvos frisse illustraties met een hondje in de hoofdrol. Sober, maar speels en grappig. Kinderen zullen er beslist van genieten.

Springlevend

De jongste lezers kunnen wellicht het best samen met een volwassene in het tijdschrift grasduinen. Sommige gedichten zullen immers eerder door oudere lezers gesmaakt worden. Of vragen op z’n minst een beetje duiding. Maar Dichter bevat beslist voor elk wat wils.

Het oma-en-opa-thema wordt breed geïnterpreteerd, maar toch valt het me op dat er behoorlijk wat ‘oude’, zieke en gestorven grootouders aan bod komen. Die gedichten mogen er natuurlijk bij, maar hebben de meeste jonge kinderen niet eerder springlevende, actieve grootouders? Dat levendige mocht voor mij net wat meer nadruk krijgen in dit boekje. Dan zou de titel, ‘Voor altijd jong’, wat beter tot zijn recht komen.

Hoe dan ook ben ik bijzonder blij met dit initiatief van Plint en kijk ik al uit naar de volgende Dichter, die over ‘school’ zal gaan. Voor de prijs hoef je Dichter trouwens allerminst te laten liggen. Een los tijdschrift kost 5,95 euro en voor 15 euro heb je een jaarabonnement. Bijzonder weinig geld voor een mooie oogst aan poëzie!

PS: lees hier waarom ik poëzie voor kinderen zo belangrijk vind. Of ontdek hoe je kinderen warm maakt voor gedichten.

2 reacties → Geef jouw reactie

Lijkt me leuk! Onze kindjes houden wel van gedichten.
Ik ga een abonnement nemen ;-)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.