Bijzondere boekhandel #7: New York

Op mijn kookblog de Groene Prinses schreef ik enkele dagen geleden over ons reisje naar New York en over al het lekkers dat we daar smulden. Maar New York is natuurlijk meer dan lekker eten alleen. Uiteraard kon ik het niet laten om op zoek te gaan naar bijzondere boekhandels.

De grootste Amerikaanse keten van boekhandels is Barnes & Noble. In New York vind je verschillende vestigingen. Ze hebben een ruim aanbod – behoorlijk wat poëzie bijvoorbeeld – maar het zijn niet de meest charmante boekwinkels. Ik licht dus liever twee boekhandels uit met een stuk meer eigenheid.

29 kilometer boeken

Ware boekenliefhebbers kunnen Strand niet links laten liggen. Deze gigantische boekwinkel zou naar eigen zeggen meer dan 2,5 miljoen boeken herbergen of, zoals het in het logo staat, ‘18 miles of books’.

Strand verkoopt zowel nieuwe als tweedehandsboeken en het leuke is dat ze gewoon naast elkaar staan in het rek. Handig als je naar een specifiek boek op zoek bent. De kans dat je hier iets vindt dat je al jaren zoek, is trouwens niet onbestaande, want Strand heeft flink wat zeldzame boeken in huis.

Op de bovenste verdieping vind je zelfs de ‘Rare book room’, the place to be voor verzamelaars. Er staan niet alleen tal van oude boeken in de kasten, je vindt er ook vitrines met bijvoorbeeld waardevolle illustraties. Ik zag er enkele originele tekeningen van het Franse olifantje Babar liggen.

Strand is een bruisende boekhandel die een tikje chaotisch aandoet. Als je ergens naar op zoek bent, trek je maar beter wat tijd uit. Tenzij je je vraag voorlegt aan het behulpzame personeel.

Snuisteren in stijl

Helemaal anders dan Strand, maar minstens even interessant is Rizzoli. Deze boekhandel is een pak kleiner en de sfeer is er totaal anders. Rizzoli straalt met zijn donkerbruine kasten, zwarte zuilen, tapijten en muurschilderingen meer klasse en elegantie uit.

Rizzoli biedt een uitgelezen selectie boeken aan en legt de focus op kunst en literatuur. De boekhandel biedt evenwel ook ruimte aan een mooi assortiment kookboeken, kinderboeken en magazines.

Een serene oase, waar het rustig snuisteren en bladeren is. Een verademing in het drukke Manhattan :-)

2 reacties → Geef jouw reactie

Wat leuk!

Ik moet nog eens terug want ik heb Rizzoli nog niet gedaan ;-)
Barnes & Noble vond ik wel fijn voor de mooie edities van klassiekers (met gouden bladranden).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.