6 bijzondere bibliotheken

Rustig door een bibliotheek struinen en lekker lang snuffelen tussen de boeken zit er voorlopig helaas nog niet in. Al helemaal niet in het buitenland. Reizen tussen foto’s en herinneringen kan gelukkig wel. Mijn vriend en ik gaan op onze reizen niet alleen op zoek naar bijzondere boekhandels, we belanden ook geregeld in prachtige bibliotheken. In deze blogpost neem ik je meer naar zes indrukwekkende ‘oude’ bibliotheken.

Omdat de omstandigheden om te fotograferen in deze bibliotheken vaak zeer beperkt zijn, zijn de foto’s niet van de beste kwaliteit. Dus geloof me: in werkelijkheid zijn deze boekenhemels vele malen mooier.

1. De Oostenrijkse Nationale Bibliotheek – Wenen

Een bibliotheek die maar liefst 8 miljoen boeken telt en ook enkele musea herbergt. De grootste trekpleister is de pronkzaal, die dateert van 1722. Naar verluidt trad Mozart hier op.

2. De openbare bibliotheek van New York

De openbare bibliotheek van New York telt vele vestigingen, maar de Main Branch op Fifth Avenue is het meest bekend. Het is een statig gebouw dat in 1897 werd gebouwd. De Rose reading room is een sfeervolle leeszaal, die nog recent gerestaureerd werd. Vele New Yorkers zitten er te lezen of te werken. Bezoekers kunnen alleen even een glimp opvangen. Leuk voor kinderen: in de jeugdafdeling van de bibliotheek kun je de échte Winnie-the-Pooh en een aantal van zijn vriendjes bewonderen.

3. Library of Congress – Washington DC

Deze gigantische bibliotheek – een van de grootste ter wereld – werd in 1815 opgericht als onderzoeksbibliotheek voor congresleden. De inkomhal is bijzonder imposant. De immense leeszaal kun je als bezoeker enkel bekijken vanachter een raam.

4. Trinity College Library – Dublin

Wil je deze 18de eeuwse bibliotheek bezoeken, wees er dan op voorbereid dat je een poosje in de rij zult moeten staan. Trinity College Library wordt namelijk overspoeld door toeristen. Uiteraard is de bekende Long Room een bezoekje waard, maar doordat je er maar gewoon even door ‘schuifelt’ in de stroom van bezoekers, vond ik dit niet de meest bijzondere bibliotheekervaring.

5. De nationale bibliotheek van Finland – Helsinki

Zo druk het was in Trinity College Library, zo rustig was het in de Nationale bibliotheek in Helsinki. Ik kon er op mijn gemak ronddwalen en foto’s maken, en ik heb er zelfs een poosje zitten schrijven. Heerlijk die sfeer! De bibliotheek dateert van 1844, al zijn er later vele vernieuwingen gebeurd. In Helsinki is er sinds kort ook een zeer indrukwekkende moderne bibliotheek – Oodi, die ik beslist eens wil bezoeken tijdens een volgend tripje :-)

6. De abdijbibliotheek van Sankt Gallen

Deze bibliotheek in Zwitserland is een heus pareltje. Fotograferen is er niet toegestaan, dus ik toon gewoon een straatbeeld van het charmante stadje Sankt Gallen. Maar zoek op internet beslist eens naar afbeeldingen van de bibliotheek. Ze herbergt een van de oudste boekencollecties. Het huidige gebouw dateert van de 18de eeuw en heeft een barokarchitectuur en een rococo interieur. De sfeer is er uitermate sereen. Als bezoeker stap je met je schoenen in grote ‘pantoffels’ om de houten vloer niet te beschadigen.

In welke mooie bibliotheken, oud of modern, zijn jullie al geweest? Ooit besteed ik beslist nog een blogpost aan indrukwekkende hedendaagse bibliotheken!

5 reacties → Geef jouw reactie

Oh, wat leuk om hierover te lezen! Ik ben ook een fervent bibliotheekbezoeker tijdens citytrips. ‘De Zwarte Diamant’ in Kopenhagen is ook wel speciaal. Maar wel niet zo gezellig als oude bibliotheken…

hey Reine, in het Zwarte Woud, in Sankt Peter, is er ook een prachtige bibliotheek te bezoeken, ook de barokke kerk is zo mooi gerestaureerd dat ik mijn antipathie voor barokke kerken vergat (geef mij maar Romaanse kerkjes). Via deze link krijg je er een glimp van: http://www.st-peter-schwarzwald.de/unser-dorf/pfarrkirche.html. Ik ben er enkele keren geweest, het is ook een heel mooi dorp.

@Sarah: oh ja, de Zwarte Diamant: daar zijn we ook al geweest :-) Heel knap! Als ik eens een post over moderne bibliotheken schrijf, dan komt die er zeker bij!

@Josephine: oh, dank je wel voor de tip! Dat ziet er inderdaad heel mooi uit. Misschien moet ik Peter daar eens een concertje laten regelen ;-)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.