Uitgelezen #2: De armen van mijn oma – Lampje – Do Inhabit

Wat deze drie uitgelezen boeken met elkaar gemeen hebben? Dat ze garant staan voor een portie gezelligheid, voor groot en klein. En dat lijkt me in deze donkere decembermaand meer dan welkom!

De armen van oma

Ik las dit boek vorig jaar al, maar het is nu de perfecte periode om het weer boven te halen. Dit (voor)leesboek over een oma en haar kleindochter is lekker herfstig en winters van sfeer. De personages drinken chocolademelk en eten pannenkoeken en peperkoek: je zou van minder zin krijgen in gezelligheid. Lowieze is een gevoelig meisje dat het bijzonder goed kan vinden met haar oma. Maar als haar oma plots verliefd wordt op Kamiel, raakt Lowieze overstuur. Is er in de armen van haar oma plaats genoeg voor twee? Een fijnzinnig verhaal dat het dagelijkse leven van Lowieze, met alle emoties die daarbij horen, treffend weergeeft. Woord en beeld vormen een prachtig sfeervol geheel.

Siska Goeminne (tekst) en Suzan T’Hooft (illustraties), 2019, De Eenhoorn

Lampje

Dit veelgeprezen boek, in 2018 bekroond met de Gouden Griffel, lijkt op het eerste gezicht misschien minder gezellig. Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, moet namelijk heel wat ellende doorstaan. Wanneer ze er op een stormachtige nacht niet in slaagt het licht aan te steken en er een schip vergaat, wordt ze weggehaald bij haar vader. Ze belandt in het geheimzinnige Zwarte Huis van de Admiraal, waar een monster zou schuilen. De  avonturen van dit dappere meisje wekken zoveel leeshonger op, dat ze vragen om een winterse dag met een deken en een warme drankje. En dan lekker doorlezen! Lampje deed me soms denken aan klassiekers als De geheime tuin, Kleine Sofie en Lange Wapper en De kleine zeemeermin, maar is toch heel uniek. Op een naturelle manier tovert Annet Schaap wondermooie zinnen uit haar pen.

Annet Schaap (tekst en illustraties), 2017, Querido

Do inhabit

Je verdiepen in een boek doe je natuurlijk het liefst op een gezellige plek. Kun je daarvoor nog wat inspiratie gebruiken? Dan komt Do inhabit als geroepen. Dit kleine, mooi vormgegeven, boekje geeft namelijk tal van tips om van je huis een betekenisvolle plek te maken die je creativiteit voedt en je tot rust laat komen. De auteurs zoeken vooral inspiratie in de natuur en proberen alle zintuigen aan te spreken. Bij mij kriebelt het alvast om aan de slag te gaan en na te denken over kleine elementen die voor net dat extra beetje warmte zorgen.

Sue Fan en Danielle Quigley, 2018, The Do Book Company

Nog geen reactie → Geef jouw reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.